De Europese Centrale Bank blijft goedkoop geld in het financiële systeem pompen door obligatieleningen op te kopen met verse euro’s.

De ECB gaat langer door met de opkoop van obligaties dan eerder werd aangekondigd. De omvang van de aankopen – momenteel 80 miljard euro per maand – wordt daarbij vanaf het voorjaar wel wat afgebouwd, maakte de ECB donderdag bekend.

Opkoopprogramma obligaties: 60 miljard vanaf april 2017

De ECB gaat in ieder geval heel 2017 door met de aankopen, die zijn bedoeld als stimulans voor de economie in de eurozone. De ECB tracht daarbij de inflatie te stimuleren. Die ligt nog altijd ver onder het door de centrale bank nagestreefde peil van bijna 2 procent.

Het oorspronkelijke programma voorzag in de aankoop van 80 miljard euro aan obligaties per maand tot en met maart 2017. Vanaf april worden de aankopen teruggeschroefd tot 60 miljard euro per maand.

De aankopen kunnen nog langer worden doorgezet als dat noodzakelijk blijkt, liet de ECB weten. Als in de komende tijd blijkt dat de omstandigheden slechter zijn dan verwacht, dan kan de omvang van de aankopen volgens de centrale bank ook weer worden opgevoerd.

De ECB besloot verder de ongekend lage rentetarieven in de eurozone ongewijzigd te laten. De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Havikken binnen ECB delven onderspit

Binnen de centrale bank is er discussie over de juisthuid van het goedkoop-geldbeleid. Zo staat de president Jens Weidmann van de Bundesbank bekend als een 'havik', die bezorgd is over de negatieve effecten van met monetaire beleid van de ECB. Ook de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot is geen fan.

Het goedkoop-geldbeleid brengt volgens tegenstanders het risico mee dat te gemakkelijk wordt geleend, bijvoorbeeld door bedrijven die eigenlijk niet heel solide zijn; bovendien kunnen er financiële zeepbellen door ontstaan op de beurs, of op huizenmarkten.

Voorlopig hebben de voorstanders van het verder aanjagen van de inflatie de overhand bij de ECB.

ING-econoom Carsten Brzeski noemde de aanstaande inperking van de aankopen een verrassing. Volgens hem is sprake van een compromis, waarbij de hardliners die aandrongen op het einde, of op zijn minst een verkleining, van het programma tevreden moesten worden gesteld. Of het een wijs besluit is, moet volgens Brzeski nog blijken.